divendres, 16 de desembre del 2011

XARXES

XARXES

Què és una xarxa?

És un conjunt d’ordinadors interconnectats entre ells que permet que aquests comparteixin recursos i informació.
Recursos: Impressores, ploter, fax, discos durs,etc.
Informació: Programes i dades.



Tipus de Xarxes

PAN Personal Area Network



LAN Local Area Network


CAN: Campus Area Network



WAN: Wide Area Network



MAN: 
Metropolitan Area Network



Tots aquest tipus de xarxes poden utilitzar diferents tipologies en funció de la disposició física dels cables i els nodes(ordinadors, impressores,....)




Maquinari de xarxa

Per poder establir la xarxa necessitem instal·lar a tots els ordenadors unes targetes de xarxa (NIC,etwork Interface Card.
Un cop instal·lada ens permet connectar el nostre ordinador ambu una xarxa existent o a Internet.Per cada tarja instal·lada disposarem d'una connexió de xarxa.
Un mateix ordinador pot tenir instal·lades més d'una targeta; com per exemple seria el cas, d'un ordinador amp placa mare incorporant targeta de xarxa i una altra targeta de xarxa sense fil introduïda en un slot.
Per connectar diversos dispositius de xarxa(ordinador,impressores,etc...) i també crear topologies de tipus estrella s'utilitza un aparell anomenat switch (commutador).
El switch disposa d'una sèrie de ports(boques) a les quals es connecten tots els dispositius de la xarxa, genera una taula que manté en la seva memòria quins dispositius estan connectats.
En el cas concret que el switch no disposés de la capacitat que li permet genera la taula, ens trobaríem amb un dispositiu menys intel·ligent anomenat hub (concentrador).
El cable UTP s'utilitza per connectar la targeta de xarxa a través del conector RJ45 amb els concentradors, mitjançant algun dels seus ports.
El cable UTP consisteix en quatre parells de fils trenats de manera independent i entre ells,recoberts d'una capa aïllant externa.
El cablejat per xarxes d'ordinadors tenen dos configuracions posibles que són: La EIA/TIA-568A (T568A) y la EIA/TIA-568B (T568B). La diferencia entre elles és l'ordre dels colors dels parells a seguir pel connector RJ45.

A continuació  es veu l'ordre per cada norma:









En el cas de voler comunicar els dispositius sense fils necessitarem instal·lar dos components hardware a la nostra xarxa; per un cantó, una targeta de xarxa sense fil (interna o externa) i un punt d'accés sense fil connectat a un switch, o un switch sense fil que recolirà la senyal i la distribuirà per la xarxa.

     -Maquinari de connexió a internet


      Mòdem i Encaminador
      Si el nostre ordinador el volem connectar a internet sense pertànyer a cap xarxa , necessitarem un dispositiu que converteixi els senyals digital s del nostre ordinador a senyals analògics, per poder ser transmesos per la línia telefònica. Aquest dispositiu haurà de MODular i DEModular els senyals els senyals de l'ordinador, d'ací vé el seu nom MÒDEM. Aquest tipus de conexió s'utilitza sobretot on la tecnologia ADSL no està molt difosa.





Si l'ordinador que volem connectar pertany a una xarxa LAN utilitzarem un dispositiu que ens permeti connectar aquesta a Interner. Aquest dispositiu s'anomena encaminador(router).
Tambè podem utilitzar connexions wireless per establir alguns punts de la xarxa així com un router wireless.





Protocols de xarxa

Un protocol de xarxa és el conjunt de regles que especifiquen l'intercanvi de dades o ordres durant la comunicació entre els hosts (equips, impressores de xarxa,etc.) que formen part de la xarxa.
Amb el SO Windows tenim els següents:  

1. NetBEUI
2. IPX/SPXI
3.TCP/IP
Aquest protocol és l'utilitzat per tots els ordinadors que es connecten a inteernet, perquè puguin comunicar-se entre ells.
Està compost peer dos protocols :1, TCP Transmission Control Protocol; 2, Internet Protocol





Xarxa sense fils
Una xarxa d'àrea local que es caracteritzen perquè el mitjà de transmissió que fan servir és l'aire.
Cal destacar tres tecnologies ben diferenciades per xarxes sense fil: 
1-Infravermells: és dà amb uns leds infravermells de tal manera que el emissor y el receptor s'han de veure. S'utilitza per enviar poques dades a unes velocitats de transferència molt baixes.



2-Bluetooth: és una tecnologia sense fils per a ús personal i té la ventaja sobre els infravermells que els dispositius no s'han de veure per realitzar la transmissió. La velocitat de transmissio és de 400kbps i l' abast entre dispositius és de entre 10 i 20metres.





3-Wi-Fi: és una xarxa sende fil amb la capacitat de connectar host (ordinadors, impressores...) a la nostra xarxa utilitzant com a mitjà de transmissió l'aire. Aquest estàndar no s'ha de confondre amb el TCP/IP
 que ha de ser configurat en tots els ordinadors siguin sense fil o no de la nostra xarxa






Seguretat a la xarxa

Tindre un FIREWALL actualitzat i bé configurat
Sempre que ens connectem a una xarxa estem exposats a diferents perills de vulnerabilitat.
Per a que això no passi téns que tindre un antivirus per a que un virus no entri al teu sistema i que s’infecti els diferents arxius del sistema operatiu com per exemple una dll. important, però també un Firewall ben configurat per que si no estarem exposats a una intrusió al sistema.
Per a començar tenim que saber que es un Firewall.
Un firewall es un software, un dispositiu o una xarxa que serveix per a protegir l’ordinador de les intrusions no autoritzades al nostre sistema.
Per a que s’entengui millor tenim la següent imatge:
Com es veu en el ordinador amb el programa firewall instal·lat esta protegit amb una barrera/paret que fa de seguretat al nostre ordinador, això es el Firewall.
Hi ha molts tipus de tallafocs ( Firewall ) ja siguin de protecció personal, o un Firewall a una empresa que li fa falta per a que ningú hacker pugui entrar a la xarxa local de tots els ordinadors connectats entre ells per a compartir documents, o impressores en xarxa......
El Firewall com es veu, solament protegeix per xarxa o sigui que si connectes un DVD o un Pen Drive amb un tipus de virus que funcioni ì s’activi quan et connectis a una xarxa i la persona vull alguna cosa del teu sistema estàs en perill ja que ja esta instal·lat en el teu ordinador i pot manipular el teu ordinador, els virus utilitzats son els troians, això últim es diu enginyeria social.


PATRICIA SERRANO

dilluns, 12 de desembre del 2011

Tasques amb el SO Windows 7

Tasques amb el SO Windows 7

1: Organitzar les icones del escriptori
Per organitzar les icones per nom, tipus, data o mida, feu clic amb el botó dret del ratolí (ratolí) en una àrea en blanc de l'escriptori i, després, feu clic a Organitzar icones. Feu clic a la comanda sobre com vol organitzar les icones (per nom o pertipus, etc.). Si voleu que les icones s'organitzin automàticament, feu clic a Organització automàtica. Si desitja organitzar les icones a la seva manera, feu clic a Organització automàtica per treure la marca de verificació.




2: Crear icones de drecera a l'escriptori
Per fer un drecera a l’escriptori o com es diu en castellà acceso directo es va a inici agafes un programa i cliques el botó dret del ratolí. A continuació surt una finestra poses enviar a i després Escritorio (crear acceso directo).


3: Canviar les propietat d'una drecera
Per a canviar les propietats de les dreceres de l’escriptori només tens que anar a l’escriptori i damunt d’una drecera clicar el botó dret del ratolí. Llavors et sortirà una finestra i tens que clicar en propietats, a continuació et sortirà una finestra i pots canviar les seves propietats.


4: Canviar el fons de pantalla
Per a canviar el fons de pantalla tens que anar a l’escriptori, clicar el botó dret del ratolí. Després et sortitrà una finestra i tens que clicar damunt de personalitzar i et surt la finestra i elegeix una imatge al teu gust .




5: Canviar la forma de visualitzar archius i carpetes

Per a canviar la forma de visualitzar els arxius o carpetes es clica el botó dret del ratolí i es posa damunt de ver despres et surtira una finestra i tens que elegir entre les formes que el pot veure com Tamaño mediano, tamaño grandre.




6: Personalitzar la barra d'eines
Es va a la barra d’eines d’abaix i es clica el botó dret del ratolí. Llavors et sortirà una finestra i cliques damunt de propietats, a continuació et sortirà una altra finestra per a personalitzar-lo.


7: Seleccionar més d'un fitxer o carpeta a la vegada
Cliques el botó de Control del teclat i al mateix temps cliques damunt del document que vols seleccionar.


8: Eliminar fitxers o carpetes
Per a eliminar un fitxer o un document es clica damunt de lo que vulguis eliminar amb el botó dret del ratolí. A continuació et sortirà una finestra i cliques damunt deeliminar  i després et sortirà una altra finestra preguntant si el vols eliminar i cliques damunt de si.


9: Crear fitxers o carpetes
Es va a documents i cliques amb el botó dret del ratolí. Et sortirà una finestra, llavors cliques damunt de nuevo i després elegeix  el que vulguis fer, en aquest cas una carpeta.


10: Veure o canviar les propietas de fitxers o carpetes
Es va al document que vulguis i llavors damunt d’ell cliques el botó dret del ratolí. Et sortirà una finestra i cliques en propietats, després surt una finestra en que pots canviar el que vulguis del document.

11: Opcions de carpeta. Mostrar fitxers o carpetes ocultes
Clic dret sobre una carpeta. En propietats cliquem General. Allí podrem escollir si veure el fitxer de forma només de lectura o si amagar-lo ("amagat").


12: Canviar les propietas de la paperera de reciclatge
Vas a la paperera de reciclatge i cliques damunt, llavors després en propietats i pots canviar el que vulguis.


13: Agregar o treure programes
Es va a inici i cliques en panel de control després et surt una finestra i cliques damunt deProgrames . I et sortirà la finestra de l’extrem dret de la pantalla i pots treure o agregar programes.



14: Ajustar la data i l'hora de l'equip
Es va a la barra d’eines d’abaix i cliques damunt. Després et sortirà una finestra i ja pots canviar la hora o la data, com el que prefereixis.


15: Restaurar sistema
Tauler de control. Cliques en centre de manteniment, a continuació restaura l'ordinador a un moment anterior. I per últim cliquem, i el sistema es restaurarà.







Patricia Serrano





dilluns, 7 de novembre del 2011

DISTRIBUSIÓ LINKAT PORTÁTILS TOSHIBA:

1) EL meu portàtil te dos possibilitats de sistemes educatius que són :
  • LINKAT
  • WINDOWS


LINKAT
El LINKAT té: el Firefox, també té el oppen office.org que serveix per fer treballs de escriptura,de calcul i moltes coses més.
Després esta el GNU Creeu que serveix per retocar les imatges i també esta el google chrome que es el mateix que el que tenim en el windows 7 i per ultim la paperera de reciclatge i el cercador de fitxers.




WINDOWS 7

El WINDOWS 7 : té també el oppen office però es més eficaç i esta més avançat, també esta el microsoft windows que es el mateix que el open office, també tenim el word pad tot aquests softwear serveixen per escriure. Després tenim el power point que serveix per fer diapositives, el excel que es una fulla de calcul, adobe acrobat que serveix per llegir documents pdf també tenim la paperera de reciclatge, el paint que serveix per pintar, Microsoft security essentials que es un anti virus, audacity serveox per alterar lesones sonores, Internet Explorer, windows uptated, galeria fotogràfica del windows live, windows media player, visor de XPS windows media center, windows live mail , galeria de gadgets de l'escriptori...


Patricia Serrano

Tema lliure

    tuenty


El tuenty es una paguina on et registres amb el teu nom, contrseña..el tuenty serveix per parlar amb els teus amics, familiar,i totes les persones que tinguis agregades també pots pujar fotografies, vídeos perquè la gent ho pugui veure despres també te enteres de tot el que va pasant perquè la gent ho publica al mur del tuenty on la gent ho veu.
Si vols agregar a la gent tens que anar al seu mur i donarli a on posa ke vols ser el seu amic o amiga.
Tuenti es una red social a la cual  te la fas però invitació. A la data de octubre de 2011 tuenti te mes de 12 millons de usuaris obtenint un creixement del 33% en el ultim any. El estil esta enfocat principalment a la població espanyola.
El tuenti solament ho pot tenir aquelles persones que tinguin la edad que el tuenti demana per tenir-lo.
De tant en tant van canviant algunes coses del tuenti  com la vista del chat o de les imatges etc.
També tens que anar amb cuidado amb les coses que penjas  perquè hi ha molta gent que ho pot veure, o també lo que pots fer es posar que les teves coses solament ho vegi els teus amic que tens agregats, solament familiars o tot el mon.











Patricia Serrano

Mapa mental sobre la informatica

dijous, 3 de novembre del 2011

Arquitectura fisica d'un ordinador

ELEMENTS D’UN ORDINADOR DES DEL PUNT DE VISTA FISIC








Arquitectura d’ordinador’s establerta per john von Neumann l’any 1945
CPU(UCP)unitat central de procés: s’encarrega del control dels ordinadors,processant  instruccions per a això. Hi podem distingir:
-Unitat aritmeticologica(UAL):s’encarrega del processament de dades i permetfer operacions simples,com ara suma i desplaçament.
-Unitat de control (UC):s’encarrega de dur a terme el control,es a dir de generar els senyals necessaris per activar els elements de l’ordinador en funció de les instruccions.
-Registres:memòria interna del processador que proporciona les dades a la UAL(ALU) i en la qual aquesta emmagatzema el resultat de les seves operacions.


Patricia Serrano

Hardware & sotware


Diferencia entre hardware y software
Hardware: corresponde a todas las partes tangibles de una computadora
 software: Se conoce como al equipamiento o soporte lógico de una computadora digital.


SOFTWER: tetri (jocs) pagina , www (word wide web ) , microsoft word , microsoft excel , adobe photoshop , spotify .
HARDWARE: mause ( ratoli ) , memoria ram , memoria rom , memoria , memoria caché , keyboard , loudspeakers , tarjeta graficas ( geoforce , ATI ) webcam , Hard disk , monitor ( screen ) scaner 

Patricia Serrano Alvarez